top of page
תסמונת התשישות הכרונית שחיקה

תסמונת התשישות הכרונית-CFS

מהי תסמונת התשישות הכרונית? 
תסמונת התשישות הכרונית (CFS), היא מצב רפואי מורכב ומתיש המאופיין בעייפות מתמשכת שאינה מוקלת במנוחה ומלווה במגוון תסמינים נוספים.
בעוד שהגורם המדויק ל-CFS אינו ידוע, ישנן מספר תיאוריות לגבי מקורו, כולל זיהומים ויראליים, חוסר תפקוד חיסוני, חוסר איזון הורמונלי וגורמים פסיכולוגיים.
חשוב לציין ש-CFS הוא מצב אמיתי וחמור שמשפיע באופן משמעותי על איכות החיים של הנפגעים.

התפלגות תשישות כרונית באוכלוסייה
השכיחות של CFS משתנה בין אוכלוסיות ומחקרים שונים, מה שהופך את זה למאתגר.
ההערכה היא שמיליוני אנשים ברחבי העולם מושפעים מ
מצב זה, כאשר נשים מאובחנות בשכיחות גבוהה יותר מגברים.
תשישות כרונית יכולה להופיע בכל גיל, אך מתבטאת לעתים קרובות אצל אנשים בין שנות ה-40 ל-50 לחייהם.

התסמינים של תסמונת התשישות הכרונית 
התסמין העיקרי של תסמונת התשישות הכרונית הוא עייפות עמוקה הנמשכת לפחות שישה חודשים ואינה משתפרת במנוחה.
עייפות זו מלווה לעתים קרובות בתסמינים אחרים כגון: 
קשיים קוגניטיביים (כגון בעיות זיכרון וריכוז),

נדודי שינה או שינה לא מספקת,
כאבי שרירים ומפרקים,

כאבי ראש,
כאבי גרון,
בלוטות לימפה מוגדלות
ח
ולשה לאחר מאמץ (פיזי או מנטלי).

איך מאבחנים את תסמונת התשישות הכרונית? 
אבחון CFS יכול להיות מאתגר, מכיוון שאין בדיקות אבחון ספציפיות זמינות. אנשי מקצוע מסתמכים בדרך כלל על היסטוריה רפואית , בדיקה גופנית תוך שלילה של מצבים רפואיים החולקים תסמינים דומים לתסמונת התשישות הכרונית למשל, פיברומיאלגיה, טרשת נפוצה, מחלת ליים והפרעות פסיכיאטריות מסוימות. ולכן יש צורך באבחנה מבדלת יסודית ושיתוף פעולה בין גורמים רפואיים מהתמחויות שונות. 

הקריטריון המרכזי באבחנה מסתמך על נוכחות של עייפות חמורה במשך שישה חודשים לפחות.

הטיפול בתסמונת התשישות הכרונית
אין תרופה ספציפית ל-CFS. ההתמקדות העיקרית היא בניהול סימפטומים ושיפור איכות החיים הכללית.
גישות טיפול עשויות לכלול שילוב של תרופות לטיפול בתסמינים ספציפיים, כגון משככי כאבים, עזרי שינה ותרופות נוגדות דיכאון.

בנוסף, טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) ופעילות גופנית מתונה מומלצים בדרך כלל כדי לסייע בניהול הסימפטומים ולשפר את הפונקציונליות.


בתחום הרפואה הסינית, דיקור סיני, מגובה במספר מחקרים המראים כי דיקור עשוי להקל על עייפות וכאב הקשורים ל-CFS:
על פי 51 מחקרים אקראיים מבוקרים שכללו 3473 חולים עם CFS, ההשפעה של דיקור ומוקסה בטיפול ב-CFS הייתה גבוהה משמעותית מזו של טיפולים אחרים. המסקנה היא שיש להשתמש ברפואה סינית מסורתית באופן נרחב יותר בטיפול ב-CFS.

למחקר

תוספי תזונה ותזונה ממלאים תפקיד מכריע בתמיכה בבריאות הכללית של אנשים עם CFS.
כמה תוספי תזונה נפוצים בניהול CFS כוללים ויטמין B12, קו-אנזים Q10, מגנזיום וחומצות שומן אומגה 3.

חיוני להתייעץ עם איש מקצוע לפני נטילת תוספי מזון כדי להבטיח בטיחות ויעילות. 

צמחי מרפא סיניים המותאמים אישית על סמך התסמינים והדפוסים הייחודיים של האדם שזוהו על ידי מטפל יביאו לשיפור רב.

שמות אלטרנטיביים לתסמונת התשישות הכרונית 
מטרת השמות החלופיים שלהלן היא לשפר את ההבנה, ההכרה והקבלה של המצב ולקדם מחקרים ושיפור הטיפול בחולים.
Myalgic Encephalomyelitis (ME) - 
Myalgic-מתייחס לכאבי שרירים או לתסמינים הקשורים לשרירים. אנשים רבים עם ME/CFS חווים כאבי שרירים וחולשה כחלק מפרופיל הסימפטומים שלהם.
Encephalomyelitis- מתייחס למוח ולמערכת העצבים המרכזית. ME/CFS מאופיין בתסמינים נוירולוגיים, כולל פגיעה קוגניטיבית, ערפל מוחי וקשיי זיכרון וריכוז.

Systemic Exertion Intolerance Disease (SEID)-
Systemic: "מערכתית" מתייחסת לעובדה ש-ME/CFS אינה מוגבלת רק לאיבר אחד או לתפקוד גופני, אלא כרוכה במגוון תסמינים המשפיעים על מערכות שונות, כולל מערכת החיסון, הנוירולוגית, האנדוקרינית והקרדיווסקולרית.

Exertion Intolerance: "אי סבילות למאמץ". אחד המאפיינים המגדירים של ME/CFS, הוא חוסר יכולת לעסוק בפעילויות גופניות או מנטליות באותה מידה כמו לפני הופעת המחלה. אנשים עם ME/CFS חווים לעיתים קרובות עלייה משמעותית בסימפטומים אפילו לאחר מאמץ קל, תופעה הידועה כחולשה שלאחר מאמץ (PEM).
*המטרה של הצגת המונח SEID הייתה לספק שם מדויק ותיאורי יותר למצב המשקף טוב יותר את אופיו המורכב ואת החוויות של אנשים המושפעים ממנו.

Post-Viral Fatigue Syndrome (PVFS)
תסמונת עייפות פוסט-ויראלית (PVFS) היא מונח המשמש לתיאור תת-קבוצה של אנשים המפתחים עייפות כרונית בעקבות זיהום ויראלי. חשוב לציין ש-PVFS אינו שם נרדף לתסמונת עייפות כרונית (CFS) או Myalgic Encephalomyelitis (ME), אם כי יכולה להיות חפיפה בין המצבים.

המונח "פוסט ויראלי" מציין שהעייפות והתסמינים הנלווים מתרחשים לאחר החלמה מזיהום ויראלי. אנשים רבים החווים מחלות ויראליות, כגון שפעת, מונונוקלאוזיס (נגיף אפשטיין-בר) או זיהומים בדרכי הנשימה, (covid למשל) עשויים להחלים מהשלב החריף של הזיהום אך להמשיך לחוות עייפות מתמשכת ותסמינים אחרים למשך תקופה ממושכת. מאמינים כי PVFS מופעל על ידי התגובה החיסונית ושינויים פיזיולוגיים אחרים המתרחשים במהלך הזיהום הנגיפי.

Chronic Fatigue Immune Dysfunction Syndrome (CFIDS)
תסמונת אי תפקוד חיסוני של עייפות כרונית (CFIDS) הייתה מונח מוקדם יותר ששימש לתיאור מצב המאופיין בעייפות כרונית ותפקוד לקוי של מערכת החיסון. הוא שימש בעיקר בשנות השמונים והתשעים לפני שהמונח תסמונת עייפות כרונית (CFS) הפך למקובל יותר.

המונח CFIDS ניסה ללכוד את האופי המורכב של המחלה על ידי הדגשת שני מאפיינים מרכזיים: עייפות כרונית וחוסר תפקוד חיסוני. 
עם הזמן, חל שינוי בטרמינולוגיה ובהבנה של המצב. המונח CFIDS יצא מכלל שימוש, והמונח המועדף הנוכחי הוא תסמונת עייפות כרונית (CFS) או Myalgic Encephalomyelitis (ME). שינוי זה משקף הכרה בכך שהמצב אינו מאופיין אך ורק בתפקוד לקוי של מערכת החיסון, אלא כרוך במגוון רחב של תסמינים המשפיעים על מערכות גוף מרובות, כולל חילוף חומרים נוירולוגי, אימונולוגי ומטאבולי.

Neuroimmune Fatigue Syndrome (NIFS)
המונח "תסמונת עייפות נוירואימונית" הוא שילוב של מספר אלמנטים: "נוירו" המתייחס למערכת העצבים, "חיסון" מתייחס למערכת החיסון ו"עייפות" המתייחסת לתסמין של תשישות מתמשכת. עם זאת, חשוב לציין כי עייפות היא סימפטום שכיח הנחווה במצבים רפואיים שונים ואינו בלעדי לכל תסמונת ספציפית.

Low Natural Killer Cell Disease (LNKCD)
תאי "הרוצח הטבעי" (NK) הם סוג של תא חיסון הממלא תפקיד בהגנה של הגוף מפני וירוסים וסוגים מסוימים של גידולים.
ישנם מצבים או הפרעות רפואיים מסוימים שיכולים להיות קשורים לרמות משתנות או לחוסר תפקוד של תאים אלה, כגון תסמונת עייפות כרונית (CFS). במקרים מסוימים, אנשים עם CFS/ME עשויים להיות בעלי רמות נמוכות יותר של פעילות תאים אלה בהשוואה לאנשים בריאים. 

Chronic Epstein-Barr Virus (CEBV)
מונח המשמש לתיאור מצב שבו תסמינים הקשורים לזיהום בנגיף אפשטיין-בר, נמשכים במשך תקופה ממושכת, מעבר לשישה חודשים. וירוס אפשטיין-בר הוא וירוס נפוץ השייך למשפחת ה-herpesvirus וידוע כגורם למונונוקלוזיס זיהומיות (מונו), המתאפיין בתסמינים כמו עייפות, כאב גרון ובלוטות לימפה נפוחות.
כאשר הסימפטומים של זיהום EBV נמשכים למשך זמן ממושך, הוא מכונה לפעמים וירוס אפשטיין-בר כרוני. חשוב לציין שמונח זה אינו מקובל בכל העולם בקהילה הרפואית, וישנו ויכוח מתמשך לגבי תפקידו של EBV במחלות כרוניות כגון תסמונת עייפות כרונית (CFS). 


Chronic Fatigue and Immune Dysfunction Syndrome (CFIDS)
תסמונת עייפות כרונית ותסמונת אי תפקוד חיסונית (CFIDS) היא מונח נוסף ששימש לתיאור שני היבטים מרכזיים של המצב:
"עייפות כרונית" המתייחסת לעייפות המתמשכת והמתישה שאינה חולפת עם מנוחה ולעתים קרובות מחמירה על ידי מאמץ פיזי או נפשי. ו"כשל בתפקוד חיסוני", המצביע על חריגות במערכת החיסון של חלק מהאנשים עם CFIDS, כגון חריגות בפעילות תאי הורגים טבעיים או חוסר איזון של ציטוקינים.
*חשוב לציין שהמונח CFIDS אינו נפוץ כיום.

"Tapanui Flu" הוא מונח שהופיע בניו זילנד כדי לתאר התפרצות של מחלה בעיירה Tapanui בשנת 1994. הוא זכה לתשומת לב כאשר רופאה מקומית, ד"ר פיונה גו, דיווחה על מקבץ של חולים שחווים תסמינים הדומים לתסמונת העייפות הכרונית (CFS) 

המונח "שפעת טפאנוי" נטבע על ידי התקשורת והקהילה המקומית כדרך לתאר את המחלה המסתורית שפגעה במספר לא מבוטל של אנשים בטפנואי. זה לא היה מונח רפואי רשמי אלא כינוי שניתן למחלה בהתבסס על הקשר שלה עם העיר.
*השימוש במונח "שפעת" בהקשר זה הוא מטפורי יותר ומשקף את הניסיון של הקהילה למצוא תווית מוכרת למחלה בה הם חווים.

האם אפשר להחלים מתסמונת התשישות הכרונית? 
תקופת ההחלמה מתסמונת העייפות הכרונית (CFS) שונה בהתאם לאדם ולסביבה. יש אנשים שמתמודדים עם CFS במשך שנים רבות, בעוד שאצל אחרים התסמינים עשויים להתגבר

הדעה הרווחת כיום היא ש-CFS היא מחלה שניתן לנהל ולשלוט בסימפטומים שלה. התפתחות המחלה והתקדמותה יכולים להיות מגוונים. טיפולים שונים עשויים לעזור לאנשים לשפר את איכות חייהם ולהפחית את התסמינים.

עם זאת, חשוב לציין שאין מהלך מטבולי או טיפול ספציפי שיכול להידרש להחלמה מלאה מ-CFS. מטרת הטיפול היא לשפר את התסמינים ולסייע לאדם להתמודד עם המחלה בצורה יעילה ואיכותית.

 

סובל מתסמונת התשישות הכרונית?
לא מצליחה להתאושש מהעייפות אפילו לאחר שינה רבה? 

הגעת למקום הנכון! 

גם לך מגיע...בריאות איתנה.

bottom of page